WP. 1 ENGLISH ONLY

19 October 2011

UNITED NATIONS ECONOMIC COMMISSION FOR EUROPE

CONFERENCE OF EUROPEAN STATISTICIANS

Joint UNECE/Eurostat Work Session on Statistical Data Confidentiality (Tarragona, Spain, 26-28 October 2011)

PROVISIONAL AGENDA AND TIMETABLE

The meeting will begin on Wednesday, 26 October at 9.00 a.m. at the at the Presidence Building, Universitat Rovira i Virgili, Carrer Escorxador s/n, Tarragona

	Wednesday, 26 October 2011	
Time	Topic and documentation	
08.15	Registration of delegates	
09:00	Opening of the meeting; Adoption of the agenda; Designation of officers; Welcome address by Universitat Rovira i Virgili	WP.1
09.15	Topic (i): Disclosure risk assessment	
	Session Organizers/Discussants: Luisa Franconi, Italy and Michelle Simard, Canada	
00.15	Long presentations (15 minutes each)	
09.15	Germany – Disclosure Risk from Factor Scores in a Remote Access Environment (Philipp Bleninger)	WP.2 WP.3
09.30 09.45	Italy – Risk for high dimensional business microdata (Flavio Foschi) Italy – Sampling as a way to reduce risk and create a Public Use File maintaining weighted totals	WP.3
09.43	(Cristina Casciano)	WP.4
	Short presentations (5 minutes each)	
10.00	Germany – Why should official statistics care about data integration? First experiences in linking	
	microdata in Germany (Christopher Gürke)	WP.5
10.05	Canada – Progress with Real Time Remote Access (Michelle Simard)	WP.6
10.10	IIIA/CSIC – Supervised learning approach for distance based record linkage as disclosure risk	WP.7
	evaluation (Vicenç Torra, Guillermo Navarro-Arribas)	**1./
10.15	Topic (i): General discussion	
11.00	Refreshment break (20 minutes)	
11.20	Topic (iii): Census and other applications Session Organizer/Discussant: Eric Schulte Nordholt, Netherlands Long presentations (15 minutes each)	
11.20	Poland – Application for presenting census results in the context of statistical data confidentiality in Poland (Amelia Wardzinska)	WP.14
11.35	United Kingdom – Statistical disclosure control for communal establishments in the UK 2011 Census (Joseph Frend)	WP.15
11.50	Germany – SAFE – A method for anonymising the German Census (Jörg Höhne)	WP.16
12.05	Topic (iii): General discussion	
12.45	Lunch break	
14.30	Topic (v): Privacy for new types of microdata: sequence data and mobility data Session Organizer/Discussant: Josep Domingo Ferrer, Rovira i Virgili University of Tarragona <i>Long presentations (15 minutes each)</i>	
14.30	Norway – Anonymized integrated event history datasets for researchers (Johan Heldal)	WP.29
14.45	University of Michigan – Synthetic Data for Small Area Estimation in the U.S. Federal Statistical	WP.30
	System (Joseph Sakshaug)	WE.30
15.00	Universitat Rovira i Virgili – Anti-discrimination and privacy protection in released datasets (Sara Hajian)	WP.31
15.15	Short presentations (5 minutes each)	
15.15	Universitat Rovira i Virgili – Anonymization of trajectory data (Josep Domingo-Ferrer and Rolando	WP.32

EUROPEAN COMMISSION

UNION (EUROSTAT)

STATISTICAL OFFICE OF THE EUROPEAN

	Trujillo)	2
15.20	Topic (v): General discussion	
16.00	Refreshment break (20 minutes)	
16.20	Topic (ii): Software research and development	
	Session Organizer/Discussant: Anco Hundepool, Netherlands	
	Short presentations (5 minutes each)	
16.20	Oklahoma State University/University of Kentucky – Data Shuffling for Protecting Numerical Confidential Data (Rathindra Sarathy and Krishnamurty Muralidhar)	WP.8
16.25	University of Manchester – The Key Variable Mapping System (Mark Elliot)	WP.9
16.30	Austria – A computational framework to protect tabular data – R-package sdcTable (Bernhard	VVI.9
10.50	Meindl)	WP.10
16.35	Netherlands – Negative cell values, singletons and linked tables in Tau-Argus (Peter-Paul de Wolf and Anco Hundepool)	WP.11
16.40	Canada – New business survey confidentiality software G-Confid (Jean-Louis Tambay)	WP.12
16.45	Finland – Remote access in Statistics Finland (Janika Tarkoma)	WP.13
16.50	Software demos	

17.45 EOB

	Thursday, 27 October 2011	
Time	Topic and documentation	
09.00	Topic (iv): Balancing data quality and data confidentiality	
	Session Organizer/Discussant: Lawrence H. Cox, United States of America	
	Long presentations Session A (15 minutes each)	
09.00	University of Kentucky and Oklahoma State University – Disclosure risk when responding to	WP.17
09.15	queries with deterministic guarantees (Krishnamurty Muralidhar) Germany – Improved Variance Estimation for Fully Synthetic Datasets (Jörg Drechsler)	WP.18
09.13	Vanderbilt University/IBM-Research-Zurich/Cardiff University – On Balancing Disclosure Risk	WP.18
09.30	and Data Utility in Transaction Data Sharing Using R-U Confidentiality Map (Aris Gkoulalas- Divanis)	WP.19
	Short presentations Session A (5 minutes each)	
09.45	Japan – Quantitative Methods to Assess Data Confidentiality and Data Utility for Microdata in Japan (Shinsuke Ito)	WP.20
09.50	University of Essex/ONS – Sharing risks, sharing benefits: data as a public good (Richard Welpton, Felix Ritchie)	WP.21
09.55	Refreshment break (30 minutes)	
10.25	Long presentations Session B (15 minutes each)	
10.25	United States - The Case For-Or Against-Hybrid SDL Methods (Larry Cox)	WP.22
10.40	Austria – Comparison of perturbation methods based on pre-defined quality indicators (Matthias Templ)	WP.23
10.55	Universitat Rovira i Virgili – On differential privacy and data utility in SDC (Jordi Soria) Short presentations Session B (5 minutes each)	WP.24
11.10	Germany – Some aspects concerning analytical validity and disclosure risk of CART generated synthetic data (Hans-Peter Hafner)	WP.25
11.15	United States – Differential Privacy – A Primer for the Perplexed (Cynthia Dwork)	WP.26
11.20	Eurostat - Analysis of information loss in European data due to confidentiality (Mihaela Agafitei)	WP.27
11.25	Spain – Enhanced controlled tabular adjustment (Juan José Salazar)	WP.28
11.30	Topic (iv): General discussion Sessions A & B	
12.30	Lunch break	
14.30	Topic (vii): International projects, groups and forum dealing with data access, release and related	
	methodologies Session Organizers/Discussants: Luisa Franconi, Italy and Michelle Simard, Canada	
14.20	Long presentations (15 minutes each)	
14.30	UNECE – Update on UNECE Principles and Guidelines (Steven Vale)	WP.33
14.45	Germany – ESSnet on Decentralized and Remote Access to Confidential Data in the ESS (Anja Crößmann)	WP.34
15.00	Germany – Data Without Boundaries project and Workshop on Data Access (Roxane Silberman,	WP.35

		3
	Stefan Bender and Anco Hundepool)	
	Short presentations (5 minutes each)	
15.15	Italy – Farm Structure Survey: Considerations on the release of a European Microdata File for research purposes (Laura Corallo)	WP.36
15.20	Italy – Initial analyses on comparable dissemination from the Essnet project on SDC harmonization (Luisa Franconi)	WP.37
15.25	Spain – Basque Statistics Office Confidentiality project: final stages (Cristina Prado)	WP.38
15.30	Topic (vii): General discussion	
16.15	Refreshment break (30 minutes)	
16.45	Topic (viii) Trans-border access to microdata	
	Session Organizers: Aleksandra Bujnowska and Rainer Muthmann, Eurostat	
	Long presentations (15 minutes each)	
16.45	Canada - Advancing cross-border access to microdata: Work of the 'Paris Group' (Heather Dryburgh)	WP.39
17.00	United Kingdom – A researcher accreditation model for access to official microdata (Paul Jackson)	WP.40
17.15	University of Minnesota/Open Data Foundation/Australian Bureau of Statistics – Metadata	WP.41
	standards to support controlled access to microdata (Wendy Thomas)	WP.41
17.30	EOB	

	Friday, 28 October 2011	
Time	Topic and documentation	
09.00	Topic (viii) cont'd.	
00.00	Short presentations (5 minutes each)	MID (0
09.00	France – Legal aspects of transnational access of French confidential data (Michel Isnard)	WP.42
09.05	Eurostat – The future of access to EU confidential data for scientific purposes (Aleksandra Bujnowska)	WP.43
09.10	OECD – Integrated cross-border access to micro-data in OECD countries (Nicolas Ruiz)	WP.44
09.15	Cente d'Estudis Demografics (Barcelona, Spain), Minnesota Population Center – The IPUMS-	
	IECM partnership, where a single license agreement opens access to microdata for more than 60	WP.45
	countries to researchers world-wide free of cost (Albert Esteve)	
09.20	Topic (viii): General discussion	
10.00	Refreshment break (30 minutes)	
10.30	Topic (ix): Statistical Disclosure Limitation for table and analysis servers: how to make outputs of n data access infrastructures safe	nodern
	Session Organizers/Discussants: Sarah Giessing and Tim Hochgürtel, Germany	
	Long presentations (15 minutes each)	
10.30	Germany – Morpheus – remote access to microdata with a quality measure (Julia Höninger and Jörg	
10.00	Höhne)	WP.46
10.45	Germany – Post-tabular stochastic noise to protect skewed business data (Sarah Giessing)	WP.47
11.00	Universitat Politècnica de Catalunya – Present and future research on controlled tabular adjustment	WP.48
	(Jordi Castro and J. Antonio González)	WP.40
	Short presentations (5 minutes each)	
11.15	United States – Adaptation of EZS Disclosure Method to QCEW (Shail Butani)	WP.49
11.20	Germany – De facto anonymity in results (Tim Hochguertel)	WP.50
11.25	United States – Data Utility, Confidentiality, and the Production-Possibility Frontier: Striking a Delicate Balance (Daniel Beckler)	WP.51
11.30	Australia – Protecting Confidentiality in a Remote Analysis Server for Tabulation and Analysis of Data (Frank Yu)	WP.52
11.35	Topic (ix): General discussion	
12.15	Future work, adoption of the report, conclusion of the meeting	
12.45	End of the meeting	