UNITED NATIONS ECONOMIC COMMISSION FOR EUROPE CONFERENCE OF EUROPEAN STATISTICIANS

Work session on Statistical Data Editing (Ljubljana, Slovenia, 9-11 May 2011)

PROVISIONAL AGENDA AND TENTATIVE TIMETABLE

The meeting will begin on Monday, 9 May at 9.00 a.m. at Hotel Slon, Conference Room "Kavarna 1", Slovenska cesta 34, Ljubljana, Slovenia

	Monday, 9 May 2011	
Time	Topic and documentation	
	•	
09.00	Opening of the meeting; Adoption of the agenda; Designation of officers	WP.1
09.30	Introduction to Topic (i): Editing of administrative and Census data	
	Discussant: Orietta Luzi, (Italy)	
00.40	Presentation of key invited papers: 20 minutes per paper and invited papers: 10 minutes per paper	
09.40	Italy – The main innovations of data editing and imputation for the 2010 Italian Agricultural Census (Giuseppina Ruocco)	WP.2
10.00	United Kingdom – 2011 UK Census: An overview of the edit and imputation process (Jennifer	
10.00	Bowers)	WP.3
10.10	Slovenia – Editing process in the case of Slovenian register-based Census (Rudi Seljak)	WP.4
10.20	Switzerland – Imputing household characteristics in the register-based survey of the Swiss population	
	Census (Daniel Kilchmann)	WP.5
10.30	Break (20 minutes)	
10.50	France – Quality improvement of individual data and statistical outputs based on combined use of	WP.6
	administrative and survey data (Emmanuel Gros)	
11.10	Canada – Processing Methodology of Tax Data at Statistics Canada (Danielle Laroche)	WP.7
11.20	UK – Evaluating the benefits of using VAT data to improve the efficiency of editing in a multivariate annual business survey (Daniel Lewis)	WP.8
11.30	Italy – Combining administrative and survey data: potential benefits and impact on editing and	
11.50	imputation for a structural business survey (Orietta Luzi)	WP.9
11.40	Topic (i): General discussion and conclusions	
12.30	Lunch break (1 hour 30 minutes)	
14:00	Introduction to Tonia (iii). Magua aditing mothods	
14:00	Introduction to Topic (iii): Macro editing methods Discussant: Maria Garcia (United States of America)	
	Presentation of key invited papers: 20 minutes per paper and invited papers: 10 minutes per paper	
14.10	Australia – A macro significance editing framework to detect and prioritize anomalous estimates	WID 4.9
	(Paul Schubert)	WP.13
14.30	Netherlands - MacroView: a generic software package for developing macro-editing tools (Saskia	WP.14
	Ossen)	VVI.14
14.40	New Zealand – Improving efficiency by introducing macro editing in Statistics New Zealand business	WP.15
14 50	performance surveys (Emma Bentley)	
14.50	Canada – The Common Editing Strategy and the data processing of Business Statistics surveys	WP.16
15.00	(Etienne Saint-Pierre) Canada – Achieving Quality and Efficiency Using a Top-Down Approach in the Canadian Integrated	
13.00	Business Statistics Program (Etienne Saint-Pierre)	WP.17
15.10	Spain – Selective editing as a stochastic optimization problem (Pedro Revilla)	WP.18
15.30	Sweden – Selektive editing in the international trade in services (Karin Lindgren)	WP.19
15.40	United Kingdom – Improving the efficiency of editing for ONS business surveys (Rachel Skentelbery)	WP.20
15.50	Break (20 minutes)	
16.10	Topic (iii): General discussion and conclusions	
17.00	Topic (viii): Future outputs and K-base/wiki - Introduction	WP.47
17 15	Discussants: Steven Vale (UNECE) and Claude Poirier (Canada)	
17.15	EOB	

	Tuesday, 10 May 2011	
Time	Topic and documentation	
09.00	Introduction to Topic (ii): Editing of electronic collections	
	Discussant: Pedro Revilla (Spain)	
	Presentation of key invited paper: 20 minutes per paper	
09.10	Canada – The evolution of edits in the Canadian Census of Population online questionnaires (Danielle	WP.10
	Laroche)	
	Presentation of invited papers: 10 minutes per paper	
09.30	Netherlands – Editing of mixed mode data for turnover statistics (Jeffrey Hoogland)	WP.11
09.40	Spain – Towards a corporate-wide electronic data collection system at the National Statistical Institute	WP.12
00 50	of Spain (Pedro Revilla)	
09.50 10.30	Topic (ii): General discussion and conclusions	
10.50	Break (20 minutes)	
10.50	Introduction to Topic (iv): Micro editing – methods and software Discussant: Matthias Templ (Austria)	
	Presentation of key invited papers: 20 minutes per paper and invited papers: 10 minutes per paper	
11.00	Austria – Imputation of Complex Data with R-Package VIM: Traditional and New Methods based on	
11.00	Robust Estimation (Alexander Kowarik)	WP.21
11.20	Italy – Statistical Matching and Imputation of Survey Data with the Package "StatMatch" for the R	
11.20	Environment (Marcello d'Orazio)	WP.22
11.30	Austria – Software for multivariate outlier detection in survey data (Matthias Templ)	WP.23
11.50	Canada – Collection Follow-Up Operation Using Priority Scores for Business Surveys (Claude Poirier)	WP.24
12.00	Sweden – The Edit (Anders Norberg)	WP.26
12.10	Germany – Redesigning a data editing concept (Elmar Wein)	WP.27
12.20	Lunch break 1 hour 40 minutes	
14.00	Topic (iv): General discussion and conclusions	
14.50	Introduction to Topic (v): Changing organizational cultures	
	Discussants: Emma Bentley (New Zealand) and Jeroen Pannekoek (Netherlands)	
	Presentation of key invited papers: 20 minutes per paper	
15.00	Canada – The impact of a changing business architecture on editing (Claude Poirier)	WP.28
15.20	New Zealand – Direction and system changes impacting on data editing and imputation at Statistics	WP.29
	New Zealand (Emma Bentley)	
	Presentation of invited papers: 10 minutes per paper	
15.40	Finland – Bringing results of the E&I project to the production of statistics (Pauli Ollila)	WP.30
15.50	France – First elements relative to the data editing strategy used for the new system of French	WP.31
16.00	structural business statistics (Philippe Brion)	
16.00	Break (20 minutes)	WD 22
16.20 16.30	Eurostat – A primer in ESS data editing as a dynamic system: TRIS (Laur Ivan)	WP.32
16.30 16.40	Netherlands – Availability of data: from scarcity to profusion (Jean-Pierre Kent)	WP.33 WP.34
16.40 16.50	United Kingdom – Influencing change to implement a more effective editing strategy (Sarah Green) Topic (v): General discussion and conclusions	WP.34
10.50		

16.50Topic (v)17.30EOB

Time	Topic and documentation	
09.00	Introduction to Topic (vi): International collaboration	
	Discussants: Li-Chun Zhang (Norway) and Claude Poirier (Canada)	
09.00	Li-Chun Zhang, Statistics Norway – Introduction and presentation from the Network for industrialization of editing	WP.35
09.10	Steven Vale, UNECE – The Generic Statistical Business Process Model and statistical data editing	WP.36
09.25	Jörgen Svensson, Statistics Sweden – A Strategy to improve the register system to store, share and access data, and its connections to the generic statistical information model (GSIM)	WP.37
09.40	Claude Poirier, Statistics Canada and Li-Chun Zhang, Statistics Norway – Business case editing	WP.38
10.00	Topic (vi): Comments from Paris network members and general discussion and conclusions	WP.39
10.45	Break (15 minutes)	
11.00	Introduction to Topic (vii): New and emerging methods	
	Discussants: Daniel Kilchmann (Switzerland) and Rudi Seljak (Slovenia)	
	Presentation of key invited papers: 20 minutes per paper	
11.10	Netherlands/Norway – Partial (donor) imputation with adjustments (Li-Chun Zhang and Jeroen Pannekoek)	WP.40
11.30	Italy – A forward search algorithm for compositional data (Filippo Palombi)	WP.41
	Presentation of invited papers: 10 minutes per paper	
11.50	Netherlands – Automatic editing with soft edits (Sander Scholtus)	WP.42
12.00	Sweden – On imputation of binary variables in registers (Thomas Laitila)	WP.43
13 10	Israel – Imputation and editing of income from the administrative file in the Census (Dmitri Romanov)	WP.44
12.10	Italy – An R package for selective editing based on a latent class model (Marco Di Zio)	WP.45

- 13.30 Topic (vii): General discussion and conclusions
- 14.20
- Future work discussion Adoption of the report, conclusion of the meeting End of the meeting 14.40
- 15.15-
- 15.30

* * * * *