CEVNI EG/2012/1
Page 2
CEVNI EG/2012/1
Page 5

Working Party on Inland Water Transport (Sc.3)

SC.3 CEVNI Expert Group

Code: CEVNI EG/2012/3

Subject: Working document for the seventeenth session
Date: 9 May 2012
Author: Secretariat
The secretariat reproduces below questions raised by SC.3/WP.3 at its 40th session concerning certain CEVNI amendment proposals by CEG in ECE/TRANS/SC.3/WP.3/2012/3, new proposals by Slovakia and by the Central Commission for the Navigation of the Rhine, and a number of suggestions by the secretariat.

A. Amendment of article 3.16
1.
The Working Party SC.3/WP.3, at its 40th session, observed that in a newly proposed text of article 3.16 (1), as set out in ECE/TRANS/SC.3/WP.3/2012/3, para. 5, the height of a green ball (day marking) should in principle be the same as the height of a green light (6 m, night marking) and the text regarding the possibility to reduce the height of the night and day marking if the ferry-boat is of a length of less than 20 m should only be reflected once at the end of paragraph 1. The CEVNI Expert Group may wish to give its opinion in this regard and reformulate the text of article 3.16 (1) if deemed appropriate.

B. Amendment of article 7.02

2.
At its 40th session SC.3/WP.3 was not able to approve the proposal of CEG on amending article 7.08 (2), as set out in ECE/TRANS/SC.3/WP.3/2012/3, para. 9. The CEVNI Expert Group was asked to clarify the meaning of the term “constant supervision” appearing in the above proposal. The CEG may wish to attend to this request of SC.3/WP.3 and report to the Working Party accordingly.

C. Possible introduction in article 1.01 of a definition of a “big vessel”
3.
At its sixteenth meeting, the CEVNI Expert Group considered the above-mentioned proposal of Belgium and observed that, while perhaps making the text of some articles in CEVNI easier to read and reflecting the practice of some States (Belgium, the Netherlands), such an approach might give an incentive to the operators of small craft not to familiarize themselves with the rules for "big vessels", which would be detrimental to the overall safety of navigation. The Group asked the secretariat to identify which articles in CEVNI would be affected by the introduction of this new definition and to which extent this would make these articles easier to read. The Group agreed to further discuss this proposal as soon as this information is available from the secretariat (ECE/TRANS/SC.3/WP.3/80, annex, para. 9(a)).

4.
In principle, the term "big vessel" or rather "large vessel" may replace the term "vessel" in the articles of CEVNI containing reference that their provisions "do not apply to small craft" or that they "shall not apply to small craft in relation to other vessels". If the former of these two references applies exclusively to vessels other than small craft, the latter one may be or is applied to small craft in relation to other small craft.
5.
The first type of the above references (the provisions do not apply to small craft) may be found in articles 2.01, 2.03, 2,04, 2,05, 3.08, 3.09, 3.11, 3.12 (1) and (2), 4.02 (1), 4.05 (2), 10.05 (1) and Annex 6 section I (1) (a) and 2 (a).
6.
The second type of the references (the provisions shall not apply to small craft in relation to other vessels) appears in chapter 6, articles 6.03bis (1) and (4), 6.04 (1) - (6), 6.05 (1) - (6), 6.07 (1) (d) (i) and (iii), 6.09 (2), 6.10 (2) - (6), 6.13 (1) - (3) and 6.16 (1) -(3). In order to avoid any misunderstanding, article 6.02 "Small craft: General rule" in its paragraph 2 indicates "Where the provisions of this chapter provide that a particular rule of the road shall not apply to small craft in relation to other vessels, it shall be incumbent on small craft to leave all other vessels, including high-speed vessels, enough room to hold their course and to manoeuvre; they may not require such vessels to give way to them".

7.
So, if the term "vessel" ought to be replaced by "large vessel" in the articles mentioned above, there would be no need for mentioning every time that the provision does not apply to small craft or that it shall not apply to small craft in relation to other vessels. In that case, the general rule for small craft in article 6.02 (2) would have to be modified to read:  "Where the provisions of this chapter provide for particular rules of the road for large vessels, it shall imply that these provisions do not apply to small craft in relation to large vessels; it shall be incumbent on small craft to leave large vessels, including high-speed vessels, enough room to hold their course and to manoeuvre; they may not require such vessels to give way to them".
8.
In the view of the secretariat, it is difficult to assert in one word that the introduction of a new term "large vessel" in article 1.01 and throughout CEVNI would make particular articles easier to read. On the one hand, multiplication of terms used in the text of CEVNI may make it "heavier" to read. On the other hand, it would make the articles concerned concise and clearly addressed, thus liberating the user from the need to search for possible exceptions with regard to small craft in the text of those articles. This proposal of Belgium needs further consideration by CEG, Governments and River Commissions and may be agreed upon if general consensus has been found on this issue.
D. Proposals by Slovakia
9.
Article 3.08, para. 2 reads:
"2. 
A single motorized vessel may in addition carry by night at the stern a second masthead light placed in the axis of the vessel and at least 3 m higher than the forward light, in such a way that the horizontal distance between these lights is at least three times the vertical distance. A single motorized vessel more than 110 m long shall be required to carry this second masthead light."


Comments: If the horizontal distance between the two masthead lights should be at least three times the vertical distance, then this distance will be at least of 9 m. Slovakia proposes the CEVNI Expert Group to consider whether this distance is not too short.
 
10.
Annex 3, para. 1.1 reads:
"1.1 
The sketches which follow relate to the signals (marking) provided for in the articles of chapter 3 of CEVNI[, but not to those provided for in, or authorized by, the footnotes]."


Comments: Slovakia proposes to delete the text in square brackets, as no footnotes have been left in CEVNI.

 

11.
In the Russian version the explanatory text for sign E.19, Annex 7, should be put in line with the text for sign A.16, as is the case in the English version, to read: "Плавание судов, которые не являются ни моторными, ни парусными, разрешено".
 

12.
An example of the light of bifurcation mark presented in the graph in Annex 8, Section IV, para. 3 should be rectified so that the portions of darkness and light become equal.
13.
In the Russian version a subtitle "A" should be restored in Annex 8, section V reading: 
"А.
Обозначение опор мостов (в случае необходимости)". (A. Marking of bridge piers (if necessary)).
 

14.
In the Russian version the text of Annex 8, Section VII, para. 2 does not have the same meaning as in the English version. The words "может обозначаться" (may be made clear) should be replaced by "обозначается" (shall ... be made clear) reading:
"Характер запрещения или ограничения обозначается, по мере возможности, в письменном виде (например, на картах) и с помощью информации на месте."
E. Proposals by CCNR
15.
The delegations of the Central Commission for the Navigation of the Rhine believe that an obligation for the installation and use of inland AIS equipment would be misplaced in article 4.07 and should rather be incorporated in Chapter 9 for those waterways, where inland AIS is compulsory. The CCNR intends to present a comprehensive proposal for requirements concerning the installation and use of AIS equipment in autumn 2012, following the forthcoming session of its Police Regulations Working Group.
F. Proposals by the secretariat


I. Amendment to the table of content


16.
After Annex 4 Lights and the colour of signal lights on vessels add  Left void.


17.
After Annex 5 Intensity and range of signal lights on vessels add  Left void.


18.
Delete Annex 10 General technical specifications applicable for radar equipment.

II. Amendment to article 1.01

19.
In article 1.01 (c) 1 replace Annex 4 to these regulations by section I of Appendix 7 of the Recommendations on Harmonized Europe-Wide Technical Requirements for Inland Navigation Vessels (Resolution No. 61).


20.
In article 1.01 (c) 2 replace Annex 5 to these regulations by section II of Appendix 7 of the Recommendations on Harmonized Europe-Wide Technical Requirements for Inland Navigation Vessels (Resolution No. 61).

21.
The Working Party SC.3 approved the text of new definitions 14bis and 14ter of para. (d) in article 1.01 as set out in ECE/TRANS/SC.3/WP.3/2012/2, paras. 5 and 6 that had been amended by SC.3/WP.3 at its 40th session (ECE/TRANS/SC.3/WP.3/80, para. 24). The CEVNI Expert Group is invited to consider if instead of introducing a new definition 14bis a newly proposed text should simply be added to the existing text of the definition 14 “The term “left and right banks””, as an explanation of how to proceed with determining the right and left banks in case of canals, lakes and broad waterways. This will fully correspond to the relevant definition appearing in para. 1.1.2 of Section 1 of SIGNI 

(TRANS/SC.3/108/Rev.2). 

22.
In case the above proposal by the secretariat is accepted by CEG, it is proposed also to recommend SC.3/WP.3 to renumber the newly proposed definition 14ter “right-hand side” and “left-hand side” of the waterway or fairway" as definition 14bis and to delete the same definition appearing in Section I of Annex 8 of CEVNI "Buoyage and marking of waterways, lakes and broad waterways".
III. Amendment to article 4.06 (a) 

23.
The CEVNI Expert Group may wish to recommend SC.3/WP.3 to replace the words "General technical requirements for radar equipment as set out in annex 10" appearing in the second sentence of article 4.06 (a) by "General technical specifications applicable to radar equipment as set out in section III of Appendix 7 of the Recommendations on Harmonized Europe-Wide Technical Requirements for Inland Navigation Vessels (Resolution No. 61)". 

IV. Amendment to article 6.03bis

24.
In the last sentence of paragraph 4 replace does by shall. 


Comments: this will put this provision in line with the general rule mentioned in article 6.02(2) and with the similar provision in article 6.03bis (1).


V. Amendment of article 6.07


25.
The text after semicolon in subparagraph 1 (d) (i) should be modified to read: "this provision shall not apply to small craft in relation to other vessels".

Comments: this will put it in line withy the general rule mentioned in article 6.02 (2).

26.
The last sentence of paragraph 1 (d) should be indented in line with subparagraph (iii) and modified to read: "This provision shall not apply to small sailing craft in relation to other vessels."

Comments: this will make it clear that the sentence belongs to subparagraph (iii) and put these provisions in line with the general rule mentioned in article 6.02(2).

VI. Amendment to Annex 3

27.
The Working Party SC.3/WP.3 at its 40th session approved the proposal of CEG to delete in sketch No. 46 the night marking for vessels stationary offshore (see ECE/TRANS/SC.3/WP.3/2012/3, para. 11(c)).  The CEVNI Expert Group may wish to come back to this item and to justify the deletion of night marking for vessels stationary offshore, referred to in article 3.20, paragraph 1 and not appearing elsewhere in Annex 3. 

28.
The Working Party SC.3/WP.3 at its 40th session approved also the proposal of CEG to replace one of the sketches (50 or 51) by the missing representation of a vessel navigating independently, given that sketches Nos. 50 and 51 are the same (see ECE/TRANS/SC.3/WP.3/2012/3, para. 11(f)). The CEG may wish to recommend SC.3/WP.3 to proceed as follows:

-
Replace the existing sketches No.50 by existing sketches No.49; and

-
Replace the existing sketches No.49 by the sketches representing additional night- 

and day marking for stationary vessels carrying out certain transport operations 


involving dangerous substances, as set out in article 3.21 (similar to the sketches 

No.42 of the Police Regulations for the Navigation of the Rhine (PRNR)).

29.
The Working Party SC.3 approved the proposal of SC.3/WP.3 to supplement signs 66 “Boarding prohibited” and 67 “Prohibition to smoke or use an unprotected light or flame” with the sketches 1 and 2 from Appendix 3 of Resolution No. 61, “Recommendations on Harmonized Europe-Wide Technical Requirements for Inland Navigation Vessels”, respectively, thus providing for possible

alternative markings (see ECE/TRANS/SC.3/WP.3/2012/2, para.14). The CEVNI Expert Group may wish to consider and recommend SC.3/WP.3 to amend consequently also the text of articles 3.31 and 3.32 by introducing into them the description of the two alternative signs as follows:

-
Modify the text of article 3.31 to read 


"1. If there are regulations prohibiting unauthorized persons from going on board, the 

prohibition shall be indicated by:


Circular white boards bordered with red, with a red diagonal and the figure of a 


pedestrian in black or, alternatively,  by circular white boards boarded with red, 

with a red diagonal and a picture of an averting hand in black.
 The boards shall 

be placed on the vessel or on the gangway, as circumstances require. By derogation 

from article 3.03, paragraph 3, they shall be about 60 cm in diameter.


2. The boards shall be illuminated, as required, so as to be clearly visible at night."

-
Modify the text of article 3.32 to read

"1. If other regulations prohibit


(a) smoking;


(b) using an unprotected light or flame;


on board, the prohibition shall be indicated by circular white boards bordered with 

red, with a red diagonal and a picture of a cigarette emitting smoke or, alternatively, 

by circular white boards bordered with red, with a red diagonal and a picture of 

a burning match.
 The boards shall be placed on the vessel or on the gangway, as 

circumstances require. By derogation from article 3.03, paragraph 3, they shall be 

about 60 cm in diameter.


2. By night, the boards shall be illuminated so as to be clearly visible on both sides of 

the vessel."

VII. Amendment to Annex 4

30.
Delete  footnote 1 to this Annex.

VIII. Amendment to Annex 5


31.
Delete  footnote 2 to this Annex.

IX. Amendment of Annex 6

32.
In section I, subparagraph 1 (a) and subparagraph 2 (a) after words "other than the" add "non-motorized vessels and".

Comments: this will allow to take into account what is said in subparagraphs that follow, i.e. 1 (b) and 2 (b), respectively.

X. Amendment of Annex 10


33.
Delete Annex 10.

XI. Editorial corrections to CEVNI text

34.
A number of spelling and grammatical mistakes or omissions have been found in the text of CEVNI, in particular, in English version:

-
in article 1.01 b) 2 a wrong spelling of the word "latter" should be rectified;

-
in article 3.07 (2) the words "inconvenience to navigation" should be replaced by "hindrance 
to navigation";
-
in article 6.30 (2) the words "small vessel" should be replaced by "small craft";

-
in chapter 8 a wrong spelling of the term "signalling" should be rectified, including the text of 
the header, etc.

35.
The CEVNI Expert Group may wish to request the secretariat to check once again the texts of all three language versions of CEVNI and report to it a list of editorial corrections to the forth revised edition, supplementing those in ECE/TRANS/SC.3/115/Rev.4/Corr.1.

36. 
Moreover, whenever an obligation is referred to in the text of CEVNI articles, the CEVNI Expert Group may also wish to replace all occurrences of “shall” with “must” in accordance with the latest linguistic recommendations in the use of legal terminology.
_________________

� 	The CEVNI Expert Group may wish to note that another approach has been used in chapter 6 "Rules of the Road" of the Police Regulation for the Navigation of the Rhine (PRNR). In article 6.02 (1) a general rule is set out prescribing that small craft and their formations should give way to all other vessels including high speed vessels. In article 6.02 (2) it is indicated which particular provisions of chapter 6 do not apply to small craft and their formations, thus avoiding the need for such indications in all the articles concerned.





� The description of an alternative sign corresponds to the text from article 3.31 of the Police Regulations for the Navigation of the Rhine (PRNR), i.e. "des symboles ayant la forme d'un disque, blanc, bordé de rouge, avec diagonale rouge et portant, en noir, l'image d'une main refoulante".


� The description of an alternative sign corresponds to the text from article 3.32 of the PRNR, i.e. "des symboles ayant la forme d'un disque, blanc, bordé de rouge, avec diagonale rouge et portant l'image d'une allumette qui brûle".








