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Dear Sirs, 
 
Re: Communication to the Aarhus Convention Complian ce Committee 
concerning compliance by the United Kingdom with th e provisions of the 
Convention in connection with the expansion of the Belfast City Airport (ref 
ACCC/C/2008/27) 
 
 

The Aarhus Convention Compliance Committee (“the Committee”), in its letter of 

26 September 2008 to DEFRA, raised several questions arising from the recent 

unsuccessful judicial review in relation to Belfast City Airport (GIR 5962 reported as 

[2007] NIQB 90).  The answers are as follows.  

 

I Regarding the allegation concerning the prohibitive nature of costs.  

 

Question 1: Is there a government regulation specifying conditions under which 

public authorities incur or calculate their litigation costs?   

 

Provision relating to the award of costs in High Court proceedings (e.g. proceedings 

undertaken by the Cultra Resident’s Association in this case) is made by section 

59(1) of the Judicature (Northern Ireland) Act 1978 viz:-  

 

“Subject to the provisions of this Act and to rules of court and to the express 



provisions of any other statutory provision, the cost of and incidental to all 

proceedings in the High Court …. shall be in the discretion of the court and the court 

shall have power to determine by whom and to what extent the costs are to be paid.” 

 

Order 62 Rule 3(3) of the Rules of the Supreme Court (which apply to the High 

Court) provides:- 

 

“If the court in the exercise of its discretion sees fit to make any order as to the costs 

of any proceedings, the Court shall order the costs to follow the event, except when it 

appears that in the circumstances of the case some other order should be made as 

to the whole or any part of the costs”. 

 

In calculating its costs, the Department relied on the conventional method 

appropriate to taxing the bill of a solicitor in private practice as it is appropriate for the 

bill of an in-house solicitor in all but special cases (of which this is not one) (see Cole 

-v- British Telecommunications plc [2000] EWCA Civ 208 – Buxton LJ at para 9 – 

interpreting and later applying In Re Eastwood [1975] Ch 112). 

 

 

Question 2: What were the specific reasons for and calculations underlying the 

Department of the Environment’s request that the amount of £39,454.00 court costs 

be awarded against the applicants following the court decision GIR 5962( [2007] 

NIQB 90)? 

The Department of the Environment had successfully defended the proceedings and 

sought to recover the legal costs which it had reasonably incurred in maintaining that 

defence.  The costs reflected the fees of Counsel (Senior and Junior) and the 

Departmental Solicitor’s Office (which acted for the Department of the Environment). 

 

The Applicant made no application at any stage of the proceedings for a protected 

costs order.  Such an order may specify what costs and up to what limit each party 

may have to pay.  It may provide early certainty on the limits of a claimant’s liability. 

 

Question 3: Could you specify the amount of costs before the ”leave hearing” and in 

relation to the “leave hearing”, and the costs after the “leave hearing”? 



 

No legal costs were incurred prior to the Leave hearing.  Senior Counsel charged 

£1,875 plus VAT at 17.5% for the Leave hearing.  Junior Counsel’s fee was two-

thirds of this plus VAT.  DSO’s fees were £192 plus VAT.  The remainder of the costs 

were incurred after the Leave hearing.  

 

 

Question 4: Before asking for £39,454.00 court costs did the Department of the 

Environment consider Article 9.4 of the Aarhus Convention (“the Convention”)?  What 

is that Department’s justification for considering the sum of £39,454.00 as not 

“prohibitive” in the given case? 

 

The rules governing award of cost, referred to under Q1, are consistent with the 

requirements of article 9.4 of the convention. The rules allow courts the discretion as 

to whether or not to award costs against the losing party and if so what amount to 

award. The award of cost made in an individual case will depend on the 

circumstances of the case and will be considered by the judge. In the present case 

the judge heard argument on behalf of both parties and considered that it was 

reasonable for the applicants as the losing party to bear the costs incurred by the 

Department. In the present case, the amount of costs claimed was agreed between 

the parties, but in the absence of such agreement, there is provision in the rules for 

costs to be taxed (assessed) in order to ensure that the amount claimed is 

reasonable.  

 

The sum of £39,454 is not considered prohibitive because it reflects the reasonable 

costs incurred by the Department in defending the proceedings and was determined 

in accordance with the rules of court. It is reasonable for the Department to seek 

costs incurred in defending proceedings in order to protect the public purse. In the 

present case, the applicants represented many thousands of residents. The 

possibility of an award of costs would have been known to them given the fact that 

they were legally represented, but did not dissuade them from bringing their case.  

 

 

II. Allegation concerning failure to comply with Article 7 of the Convention. 

 

Question 5: Are there clear rules in UK laws for differentiation of cases where an 
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Examination-in-Public procedure is applicable and those where public authorities 

have to apply the Public Inquiry route?  Or is this left to be decided according to a 

discretionary power delegated to the relevant authority? 

 

The Department of the Environment has a discretion to arrange an Examination in 

Public in such circumstances as it thinks fit. 

 

Question 6:  

(i) What is the legal status of a planning agreement under UK law? 

The Department decided to regulate the changing use of the airport by means of 

modification of the extant planning agreement. In its opinion, the changing use (which 

included an increase in the number of seats for sale but only increased permitted 

flight movements from 45,000 to 48,000 per annum) did not constitute development 

which required permission under the Planning (NI) Order 1991. Because the change 

was not considered to have a significant impact on the environment and in the 

absence of a requirement for a development consent, the environmental impact 

assessment procedure established by directive 85/337/EEC was not applicable. The 

environmental impact was considered in detail at the Examination in Public.  

 

A planning agreement in this case was an alternative means of controlling the use of 

the airport in the circumstances where planning permission was not required.  

 

(ii)  Can a planning agreement be appealed? 

A planning agreement may not be appealed.  Failure by the Department to modify a 

planning agreement may be subject to appeal (see Article 40B of the Planning (NI) 

Order 1991). 

 

(iii)  Should the Environmental Statement precede the Planning Agreement or is it 

the other way around? 

Because the Department determined that the proposed changes to the use of the 

airport did not constitute development for which planning permission was necessary 

it also follows that they did not think the environmental impacts of the proposed 

change of use were sufficiently significant to warrant an environmental impact 

assessment so no environmental statement was prepared although environmental 

impacts were considered during the examination in public.  

 



(iv)  Where does a Planning Permission fit in the sequence of these legally 

provided steps (Planning Agreement and Environmental Statement)? 

 

As explained above this case was dealt with by way of amendment to the planning 

agreement. This procedure would only apply to cases that do not require planning 

permission.  

 

 

Question 7: How do the procedures for Examination-in-Public Inquiry and 

Environmental Statement relate to the Aarhus Convention – Articles 6 and 7?  

 

 Articles 6 and 7 of the Aarhus Convention were implemented by way of 

Directive 2003/35/EC (“Public Participation Directive”).  Modification of a planning 

agreement falls outside Annex 1 to that Directive, and the Planning 

(Environmental Impact Assessment) Regulations (Northern Ireland) 1999 (S.R. 

1999 No. 73 as amended by S.R. 2008 No. 17).  The 2008 Regulations 

transposed Article 3 of the Public Participation Directive insofar as it affects 

public participation in the decision making process for applications and appeals 

relating to development for which environmental impact assessment is required. 

 

The Department may, under Article 123 of the Planning (NI) Order 1991 cause a 

public local inquiry to be held for the purpose of the exercise of any of its functions 

under the 1991 Planning Order. 

 

In relation to GBBCA, the Department received a request in July 2004 from the 

airport authorities to modify an existing Planning Agreement by increasing the upper 

limit on seats for sale.  The Department decided to consult all interested 

stakeholders, including the various residents groups, on the proposal.  The public 

consultation exercise raised a number of inter-related issues which focused primarily 

on opening hours, noise, air traffic movements (ATMs) and passenger numbers. 

 

In order to move the consultation process forward openly and transparently the 

Department decided to use its powers, under Article 123 as referred to above, to hold 

an Examination in Public.  The EIP was held to facilitate public participation and 

debate on a number of key matters of public interest and not because of any 

overriding environmental concerns.  This is in line with Articles 6 & 7 of the 



Convention, insofar as they are material. 

 

The EIP was held during the period May-June 2006 and all interested parties were 

afforded the opportunity to participate.  The report of the EIP Panel was submitted to 

the Department in August 2006 with a number of recommendations on how best to 

proceed.  The EIP Report was made available to all participants and to the public 

generally. 

 

The Department is satisfied that the extensive consultation and EIP procedure 

fully accord with Articles 6 and 7 of the Convention. 

 

 

Question 8: Does the increase in the seats for sale limit from 1.5 million to 2.5 

million constitute a “material development” under the Planning (NI) Order 1991? 

 

The Department of the Environment does not consider that the increase in seats for 

sale constituted development which required planning permission under the Planning 

(Northern Ireland) Order 1991.  

 

This view was confirmed in writing to the airport authorities by letter dated 

30 June 2003.   

 

It should be noted that the modified 2008 Planning Agreement increased the upper 

limit on seats for sale from 1.5 million to 2.0 million. 

 

 

Question 9: Does the Department of the Environment consider the increase in the 

seats for sale limit from 1.5 million to 2.5 million as an activity subject to Article 

6.1(a), (b) or 10 of the Convention. 

 

As stated above, the upper limit on seats for sale under the modified 2008 Planning 

Agreement increased from 1.5 million to 2.0 million.  The increase in the seats for 

sale is not considered to be an ‘activity’ that is subject to Article 6.1(a), (b) or 10 of 

the Convention insofar as the proposal was not considered to have significant 

environmental impact. 

 



Question 10: What are the next steps in the relevant decision making processes 

following the dismissal of the communicant’s application (decision GIRC 5962)? 

 

The matter has been concluded.  A planning agreement was executed by Belfast City 

Airport Ltd and the Department of the Environment on 14 October 2008.  It amended 

the original planning agreement made by those parties on 22 January 1997.  

 

 

We hope that this addresses the Committee’s questions and we look forward to 
hearing from you.  
 
 
 
 
Yours sincerely, 
 
 

 
 
 
 
 
 

Åsa Sjöström 
UK focal point for the Aarhus Convention 

 
 
 
 
 

 


